Allt om järnvägar

Elda tåg med ved – är det möjligt?

Även om det inte är fullt lika vanligt nu som förr finns det fortfarande lokomotiv som drivs med hjälp av värme, det vill säga eld. Kol har varit det primära valet för eldning, men under andra världskriget blev det stora brister på kol och man fick då välja andra alternativ.

Olja var något som många valde att använda sig av, men oljan gav ingen långvarig och bra effekt. Däremot var ved något som kunde användas, men det krävdes väldigt mycket för att tåget skulle orka ta sig hela vägen. Det vanligaste var att man använde sig av en vedklyv för att arbetet skulle gå snabbare och vara mer tidseffektivt. Än idag kan du köpa en professionell kellfri vedklyv som gör att du kan hugga ved till stugan, öppna spisen eller fritidshuset. De är enkla att använda och tar väldigt lite plats.

Används ved till lokomotiv idag?

Det är ytterst sällsynt att man använder ved för att driva de få lokomotiv som finns kvar idag. Istället använder man sig av kol, eftersom det är billigare, enklare och har en mycket längre brinntid. Det gör att lokomotivet inte behöver konstant underhåll för att fortsätta framåt. Orsaken till varför många av de äldre loken inte används längre är helt enkelt att de har en för stor negativ påverkan på miljön.