Allt om järnvägar

Speciella järnvägar utanför Europa

Idag är ungefär 60 % av alla järnvägar i världen normalspår. I Indien, Sri Lanka och vissa sydamerikanska länder är dock standarden bredspår samtidigt som Australien och Sydafrika med omgivande länder har smalspåriga järnvägar.

Världens längsta järnvägsraksträcka

Världens längsta järnvägsraksträcka är 478 kilometer lång och finns i Australien. Den är en del av järnvägen mellan Perth och Sydney och går över Nullarbor Plains-öknen som är trädlös, därav det latinska namnet. Vill du åka den drygt 435 mil långa järnvägen mellan storstäderna får du räkna med att det tar cirka 65 timmar.

Världens längsta järnväg

Vill du åka världens längsta järnväg så är det den Transsibiriska järnvägen du ska ta. Det går från Moskva och slutar i Vladivostok. Om du åker hela vägen så har du rest 930 mil och passerat genom sju tidszoner. Det finns faktiskt en ännu längre järnväg sedan 2014. Den går mellan Yiwu, en kuststad i Kina, och Madrid. Det påstås att den här järnvägen är 72 mil längre än Transsibiriska men den är idag enbart för godstrafik.

Världens högst belägna järnväg

Världens högst belägna järnväg finns mellan Qinghai i Kina och Lhasa i Tibet. På den högsta punkten når järnvägen 5 072 meter över havet. Syrgas finns i inbyggda system och den sprutas ut i tåget på en viss höjd. Nu har man enligt

Sala Allehanda: börjat bygga ut järnvägen fram till Shigatse. Detta innebär att du kommer ännu närmare Mount Everest på tågresan.

Världens lyxigaste tågresa

Världens lyxigaste tågresa har Pride of Africa utsetts till av World Travel Awards. Den går bland annat från Pretoria till Dar es Salaam via Viktoriafallen. Resan är en all-inclusive och här finns både kyld champagne och skumbad. Det finns även en observationsvagn med på tåget som har stora fönsterpartier så att du kan studera det afrikanska landskapet. Biljettpriserna startar på 133 000 kronor per person.