Museitåget i Borgholm

Efter Järnvägens nedläggning besluades att ett museitåg skulle ställas upp i Borgholm
en bit spår hade reserverats för detta.
Fd lokmästaren Oscar Sandvall samt fd lokeldaren Nils Lindqvist åtog sig att göra i ordning ett lok och några vagnar.

Räknat från bak i tåget ställdes Passagerarevagnen ÖJ C14 fd SJ Bp340, Resgodsvagnen SJ Fp33 fd VÅHJ, öppna Godsvagnen ÖJ Is245, och vattenvagnen ÖJ 501, dock har det på senare tid visat sig att det var ÖJ 500-vagnen, förmodligen har vagnen blivit felmärkt i samband med restaureringen då det visat sig att ramstansen på ursprungsvagnen säger detta !

Ångloket "Sexan" SJ Np3050, fd ÖJ 6, fd SÖJ 6 kom till Borgholm den 16 januari 1962.
Dock var loket felvänt för att stå rätt ihop med vagnarna! Vändskivan i Borgholm hade för länge sedan rivits upp och man fick sända loket till Färjestaden, bandelen Borgholm - Färjestaden var ej uppbruten!
Loket vändes på Färjestadens Vändskiva och sändes tillbaka till Borgholm - För alltid trodde man, men så blev det inte.

Ölands hembygsförbund mottog tågsättet officiellt vid en cermoni intill stationen. Ordförande Bertil Palm tackade för depositionen för Förbundets vägnar.

Tyvärr blev tåget utsatt för mycket vandalisering och skadegörelse, främst nattetid. Hembygdsförbundet satsade mycket pengar för att hålla tåget i skick, men förgäves.

Tåget borde stå under tak tyckte man. I December 1979 gick resan för Ångloket och Vattenvagnen samt Personvagnen några hundra meter för att ta plats under tak på Ölands Motormuseum, för övrigt inrymt i de gamla lokstallarna - Då trodde man att cirkeln var sluten.

Den öppna godsvagnen I245 samt Resgodsvagnen Fp33 fick ej plats i museét varför de återlämnades till Statens Järnvägar. I245 placerades i Vadstena och Fp33 köptes av museijärnvägen Jädraås-Tallås Järnväg

Loket "Sexan" SJ Np3050, vattenvagnen samt personvagnen Bp340 finns idag hos museiföreningen Tjustbygdens Järnvägsförening i Västervik, vattenvagnen är renoverad, Ångloket samt personvagnen är under renovering.

(Klicka på bilderna nedan för mer information!)

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

28.12 | 12:04

Gillar sidan o upplägget

...
16.11 | 15:21

Jag undrar om berättelsen om båten Elsa är samma som den skuta som byggdes i södra Fällsvik 1913. Min farfar Olof Nordin har byggt henne. Finns en bild.

...
12.10 | 11:16

Hej!
Jag seglade med Gustav och Lenart i början på 60 talet
Jag bodde då i Grönhögen,nu bor jag i Degerhamn.

MVH/p-a

...
12.09 | 15:57

Artur Olsson i Gårdby,fin stadstjänsteman väntar på inkommande Tåg!

...
Du gillar den här sidan