ÖLANDS JÄRNVÄG

Ölands Järnväg - En tillbakablick

Ölands Järnvägar har alltid varit ett intresse för mig, som liten minns jag hur jag och min kamrat lekte vid museitåget vid stationen i Borgholm. Då var järnvägen sedan länge nerlagd, och spåren upprivna. Det kan ibland vara svårt att tänka sig att det funnits en järnväg på Öland. När jag berättar om det för våra barn blir de förvånade!

Jag gör dessa sidor för att berätta om Järnvägarna på Öland, för att berätta om det som fascinerar mig, för att minnas tillbaka...
Jag gör detta också för att hedra min bror Tomas, som gjorde en fin hemsida om Ölands Järnväg. Min bror och jag hade många trevliga samtal om de Öländska Järnvägarna - om bilder, berättelser och de material som fanns att tillgå. Min bror Tomas avled 2009 efter en längre tids sjukdom. Jag saknar Tomas och alla diskussioner med glimten i ögat om järnvägen och mycket annat.

Idag finns det inte så mycket kvar på ön som påminner om den Öländska Järnvägen, Det mest märkbara är Stationshusen, de flesta är privatbostäder idag, några står öde, en del stationshus och hållplatser är för alltid  borta. Tittar man lite runt omkring kan man se rester av banvallen parallellt med landsvägen,Semaforen från Kastlösa finns vid Borgholms station, Vid Lindby finns både stationshus och vattentorn kvar.

En del rullande material av det som gick på Öland finns dock kvar på Fastlandet och t o m på Gotland vilket glädjer mig. Av de tolv Ånglok som Ölands Järnväg ägde finns dock bara ett kvar, dock än så länge nedmonterat och ej körbart, men under varsam renovering hos Tjustbygdens Järnvägsförening.
                                                                                         Stationen i Borgholm

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Iris Anderson | Svar 28.09.2019 20.56

Mycket fint Fredrik Tack för att Du skickade den till mig, jag fick tårar i ögonen förstås ...... alla minnen.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

28.12 | 12:04

Gillar sidan o upplägget

...
16.11 | 15:21

Jag undrar om berättelsen om båten Elsa är samma som den skuta som byggdes i södra Fällsvik 1913. Min farfar Olof Nordin har byggt henne. Finns en bild.

...
12.10 | 11:16

Hej!
Jag seglade med Gustav och Lenart i början på 60 talet
Jag bodde då i Grönhögen,nu bor jag i Degerhamn.

MVH/p-a

...
12.09 | 15:57

Artur Olsson i Gårdby,fin stadstjänsteman väntar på inkommande Tåg!

...
Du gillar den här sidan